RĖMUO, „DEGINIMAS UŽ KRŪTINKAULIO“ AR TAI PAVOJINGA?

getty_rf_photo_ofwoman_with_heartburn_at_work

Pasikeitus įprastinei mitybai, atsiradus daugiau egzotinių vaisių, įvairių sumuštinių su  aštriais padažais, padažnėjo ir besiskundžiančių , kad „ėda rėmuo“, atsirūgstama rūgščiu,  burną deginančiu skrandžio turiniu. Dažnas pacientas klausia- ar tai pavojinga. Rėmuo kankina iki 10 proc. gyventojų, tai gana opi problema, kadangi negydant atsiranda balso prikimimas, nes rūgštus skrandžio turinys dirgina balso stygas (taip vadinams GERL), o pastovus deginimas už krūtinkaulio sukelia didelį diskomfortą. Be to, reikia neužmiršti, kad deginimas, skausmas už krūtinkaulio gali būti ir stenokardijos ar  infarkto simptomas.corbis_rm_photo_of_heartburn_at_bedtime

phototake_rm_photo_of_barretts_esophagus_endoscopyLiga prasideda tuomet, kai susilpnėja stemplės apatinėje dalyje esantis žiedas , neleidžiantis rūgščioms skrandžio sultims  pakilti į stemplę ir ją dirginti. Žiedo susilpnėjimo priežastis neaiški.

Nuotraukoje matomi nudeginti skrandžio gleivinės plotai ties įėjimu į stemplę.  

 

 

Kaip išvengti rėmens ? Paprastai pats žmogus pajunta, koks maistas jam tinka, koks ne.Kokie dažniausi maisto produktai sukelia rėmenį ?

GetInventoryImage_jpgCitrusiniai vaisiai .  Greipfrutai, citrinos, apelsinai turi daug rūgšties ir skatina didesnį skrandžio rūgščių išsiskyrimą.

 

 

photolibrary_rf_photo_of_woman_eating_big_dinner
Riebus maistas, įvairūs rūkyti gaminiai- apsunkina skrandžio  veiklą , maisto virškinimą,  kas gali sąlygoti rėmens atsiradimą.
Aštrus maistas, riebūs padažai – dirgina skrandžio gleivinę, skatina sulčių sekreciją. Pavalgius aštraus maisto vargina dažni atsirūgimai, atsiranda nemalonus deginimas.


Alkoholis padidina skrandžio sulčių išsiskyrimą,  nudegina stemplę,  ji pasidaro jautri  skrandžio rūgščiai.
Saldumynai jei jų valgoma daug- skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą,  kurios degina stemplę.
getty_rm_photo_of_waitress_serving_beers

Labai svarbu tiems žmonėms, kuriuos vargina rėmuo – stengtis nevalgyti prieš pat   miegą, nerūkyti, miegoti pakėlus lovos galvūgalį. Nevilkėti ankštų drabužių, dirbti, sportuoti  ne pasilenkus, bet klūpant ant kelių ar atsisėdus ant mažos kėdutės.photolibrary_rf_photo_of_man_doing_yogagetty_rm_photo_of_tight_beltKokie gydymo būdai veiksmingi ?

istock_photo_of_antacid_tablet_in_waterDažniausiai, kai „ėda remuo“,  griebiamės sodos. Soda neutralizuoja esančią skrandyje rūgštį, bet tai trumpalaikis poveikis, nes praėjus sodos veikimui skrandyje pasigamina dar didesnis druskos rūgšties kiekis.

Pienas taip pat pasižymi rūgštingumą mažinančiomis savybėmis,  bet tai taip pat trumpalaikis poveikis, nes piene esantys baltymai ir kalcis skatina rūgšties gamybą skrandyje.1800ss_thinkstock_rf_woman_drinking_glass_of_milkLinų sėmenys- jose gausu gleivingų  medžiagų,  kurios mažina skrandžio rūgštingumą ir apsaugo gleivinę nuo dirginimo, slopina gleivinės uždegimą.

Vaistažolių arbatos- jų yra įvairių  įvairiausių. Bet jų visų poveikis yra trumpalaikis ir po kurio laiko išskiriamų skrandžio sulčių  padidėja.

Medus- rekomenduojama stiklinėje ištirpinti 1 valgomąjį šaukštą medaus ir gerti 1,5-2 val. prieš valgį. Ar tai padeda- negaliu pasakyti.

 

Pagrindinis gydymo būdas yra medikamentai šalinantys ligos priežastį- padidėjusią rūgšties gamybą, o ne neutralizuojantys jau susidariusią skrandyje  rūgštį . Iš tokių medikamentų dažniausiai naudojamas Raniberl, Ranitidinas. Jei šie medikamentai nepadeda, reikia kreiptis į gydytoją , kuris, atlikęs reikiamus tyrimus,  paskirs veiksmingesnius vaistus.corbis_rm_photo_of_senior_selecting_otc_medicine

logo-webmd-site  

 Paruošė Leonarda Šarakauskienė:      info@sarakauskiene.lt

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


− keturi = 0

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>